Yrityksissä tapahtuu valitettavan usein väärinkäytöksiä, jotka pysyvät turhan pitkään piilossa. Nyt asiaan on puututtu EU-tasolla ja jatkossa jokaisella yli 50 henkilöä työllistävällä yrityksellä tulisi löytyä oma sisäinen ilmoituskanava väärinkäytösten ilmiantamista varten.
Monet ovat saattaneet kohdata työuransa aikana tilanteita, joissa on huomannut omassa työyhteisössä pienempiä tai suurempia väärinkäytöksiä tai epäillyt sellaisia. Tapaukset voivat olla henkistä tai fyysistä väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua tai yrityksen talouteen liittyviä epämääräisyyksiä. Tilanteet ovat usein haastavia niitä vierestä seuraaville työntekijöille, jotka eivät itse osallistu näihin väärinkäytöksiin.
Epäiltyjen väärinkäytösten julkituonti onkin näissä tapauksissa usein hankalaa, sillä ilmiantaja pelkää usein leimaantumista sekä vastatoimien kohteeksi joutumista työyhteisössä. On olemassa lukemattomia tapauksia, joissa ilmiantaja on joutunut savustetuksi ulos omasta työyhteisöstään, jos hän on puuttunut tilanteeseen sen vaatimalla tavalla.
Nyt näitä valitettavia tilanteita on lähdetty kitkemään pois anonyymien ilmoituskanavien avulla, joissa ilmiantajat voivat nimettömästi puhaltaa pilliin ja tuoda esille huolensa yrityksessä tapahtuvista väärinkäytöksistä
On ollut ilo huomata, kuinka yritykset ovat jo lähteneet tarjoamaan sisäisiä ilmoituskanavia sekä työntekijöilleen että muille sidosryhmille. Toki useilla on vielä matkaa siihen, että viestintä olisi aidosti anonyymiä. Ilmiantajan ja yrityksen edustajan välille pitäisi saada luotua mahdollisuus kaksisuuntaiseen viestintään ja tähän ei perinteinen sähköposti tai nettilomake valitettavasti tarjoa edes mahdollisuutta, kertoo EasyWhistlen asiantuntija Matti Timonen.
Kuopiolaislähtöinen Timonen alkoi vajaa vuosi sitten suunnittelemaan ratkaisua, joka tarjoaisi kaikki tarvittavat toiminnot turvalliseen ja anonyymiin väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen. Lopputuloksena syntyi palvelu nimeltä EasyWhistle.com, jota pyörittää Timosen lisäksi muutama muu ohjelmistoalan moniosaaja. Nyt palvelu on lanseerattu ja ensimmäisen viikon aikana asiakkaita on löytynyt myös ulkomailta.
Selkeää kysyntää tuntuu nyt olevan suomalaiselle ohjelmistotyölle. Meidän ohjelmisto- ja tietoturvaosaamistamme arvostetaan ulkomaita myöten ja sen hyödyntäminen on avainasemassa, kun käydään keskustelua anonyymistä ilmoituskanavasta. Ensimmäiset asiakkaat ovat jo tulleet mukaan muun muassa Belgiassa ja Italiassa, mutta myös täällä kotikentällä on ollut kysyntää edulliselle ja kotimaiselle vaihtoehdolle, toteaa Timonen.
Whistleblowing-direktiivistä ja toiminnasta on kuitenkin hyvä muistaa myös se, ettei ongelmia ratkaista pelkän ohjelmiston avulla. Tärkeää on myös se, mitä ilmoituksille tapahtuu sen jälkeen, kun ne kantautuvat yrityksen edustajien tietoon. On hyvä miettiä ja määritellä selkeät prosessit, miten tapauksista voidaan oppia, ja välttyä vastaavilta tulevaisuudessa ja kääntää uhat mahdollisuuksiksi.
Juttu julkaistu alunperin kaupunkilehti Pohjoissavolaisessa
Comments