top of page

Whistleblowing-direktiivi ja ilmoituskanava pähkinänkuoressa

Päivitetty: 29. toukok. 2023

Tässä artikkelissa käsittelemme Whistleblowing-direktiivin päällimmäistä tarkoitusta ja vaatimuksia.Whistleblowing-direktiivillä halutaan yksinkertaisesti suojella henkilöitä, eli pillinpuhaltajia, jotka todistavat väärinkäytöstapauksia ja tuovat ne yritysjohdon tietoon tietoon. EU:n Whistleblowing-direktiivi antaa väärinkäytöksien ilmoittajalle lisäturvaa mahdollisten vastatoimien varalta.

Lisäturvan ansioista voidaan kannustaa henkilöitä tekemään ilmoituksia havaitsemistaan väärinkäytöksistä ilman, että heidän tarvitsee pelätä mahdollisia vastatoimia, kuten esimerkiksi irtisanomista tai siirtoa alempiin työtehtäviin.Perehdymme artikkelissa näihin ilmoituskanavaa koskeviin aiheisiin:Milloin whistleblowing-direktiivi astuu voimaan?


Direktiivi ja kansallinen lainsäädäntö olisi tarkoitus saada voimaan 17.12.2021. Kansallinen lainsäädäntö on kuitenkin myöhässä, joten lopullinen päivämäärä saattaa kuitenkin muuttua tästä ja ensi vuoteen.


Ketä whistelblowing-direktiivi koskee?


Direktiivi koskee kaikkia yli 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä sekä kaikkia rahanpesulain alaisia yrityksiä koosta riippumatta. Näitä toimijoita ovat esimerkiksi tilitoimistot ja kirjanpitäjät, perintätoimistot, rahoituspalveluita tarjoavat yritykset sekä kiinteistönvälittäjät.Milloin ilmoituskanava on hankittava?


Yritykset joilla on 50-249 työntekijää ja eivät toimi rahanpesulain alaisella toimialalla: Viimeistään 17.12.2023


Muut yritykset: 17.12.2021 tai viimeistään kansallisen lainsäädännön astuessa voimaan..Direktiivin ja ilmoituskanavan hyödyt yritykselle


Whistleblowing direktiivin avulla pyritään ennaltaehkäisemään yrityksissä tapahtuvia väärinkäytöksiä ja saattamaan epäilyjä yritysjohdon tietoon. Pitkään jatkuvat väärinkäytökset johtavat usein mainehaittoihin, taloudellisiin menetyksiin ja henkilöstön tyytymättömyyteen työnantajaa kohtaan.


Anonyymin ilmoituskanavan avulla yritykset voivat kannustaa työntekijöitä raportoimaan havaitsemiaan väärinkäytöksiä turvallisesti. Näin väärinkäytöksiin voidaan puuttua ajoissa ja samalla minimoida negatiivisia seuraamuksia.Mitä täytyy huomioida ilmoituskanavan käyttöönotossa?


Kanavan käyttöönotto vaatii organisaatiolta tiettyjä toimenpiteitä. Muista ainakin nämä ennen kanavan käyttöönottoa:

 • Nimeä tietosuojavastaava

 • Tee vaikutustenarviointi (DPIA)

 • Kanavan käyttöönotto vaatii YT-menettelyn

 • Luo sisäiset käsittelyprosessit ja valitse henkilöt jotka vastaanottavat ilmoituksia

 • Ohjeteksti ilmoitusta tekevälle henkilölle

 • Tiedota asiasta työntekijöille ja sidosryhmille avoimesti ja läpinäkyvästi

Meidän ja kumppaneidemme kautta asiakkaamme saavat tarvittaessa apua kaikkien tarvittavien dokumenttien kanssa.Mitä ilmoituskanavasta tulisi löytyä?


Korkean tietoturvan lisäksi kanavan tulisi sisältää ainakin seuraavat ominaisuudet:


 • Anonyymi ilmoittaminen ja kaksisuuntainen viestintä ilman nimiä, sähköposteja tai puhelinnumeroita

 • Liitetiedostojen anonymisointi poistamalla niistä metatiedot

 • Selkeä käsittelyprosessi ja tapausten kategorisointi

 • Monitasoiset käyttäjäroolit

 • Sisäiset muistiinpanot

 • Raportit

 • Kieliversiot ilmoittajille


Haluatko apua direktiiviin tai ilmoituskanaviin liittyvissä asioissa?
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page