Yrityksillä ja julkisyhteisöillä on oltava käytössään sisäinen ilmoituskanava vuoden 2023 loppuun mennessä. Helsinkiläinen Easywhistle Oy tarjoaa siihen kotimaisen, helppokäyttöisen, tietoturvallisen ja anonyymin ratkaisun.
EU:n whistleblower-direktiivi velvoittaa yritykset ja organisaatiot tarjoamaan henkilöstölleen sisäisen kanavan mahdollisten väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen. Yli 250 henkilön organisaatioissa ilmoituskanavan piti olla käytössä maaliskuun loppuun mennessä. Yli 50 henkilön työyhteisöissä määräaika umpeutuu vuoden 2023 lopussa.
Helsinkiläisen Easywhistle Oy:n markkinoinnista vastaavan Robin Pulkkisen mukaan ilmoituskanavassa on kyse paitsi väärinkäytösten paljastamisesta myös yritysvastuusta, joka ulottuu alihankintaketjuissa ja yhteistyöverkostoissa sen jokaiseen lenkkiin.
– Vastuullisuusseikat korostuvat yhteistyökumppaneiden valinnassa päivä päivältä enemmän. Oma ilmoituskanava kertoo organisaation avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä sekä siitä, että vastuullisuusasioihin panostetaan tosissaan. Se on entistä painavampi valtti myös rekrytoinneissa, Pulkkinen toteaa.
Direktiivistä versoi bisnesidea
Easywhistlen oma tarina on saanut alkunsa edellä mainitusta EU-direktiivistä. Yhtiön perustajaosakkaan Matti Timosen mukaan ideana oli luoda edullinen, helppokäyttöinen ja tietoturvallinen ilmoituskanava, joka istuu kaikenkokoisten yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin.
Verkkopohjaiselle ja kiinteään kuukausimaksuun pohjautuvalle palvelulle on ollut myös kysyntää. Asiakkaina on niin isoja pörssiyhtiöitä kuin pienempiä pk-yrityksiä. Joukkoon on liittynyt viime aikoina entistä enemmän myös kuntia, kaupunkeja ja liittoja.
– Asialle on alettu herätä määräajan lähestyessä pienemmissäkin organisaatioissa. Ilmoituskanava on tärkeä osa riskienhallintaa, jolla ennaltaehkäistään väärinkäytöksiä ja vahinkoja. Etenkin pienemmissä työyhteisöissä niitä voi olla vaikea nostaa esiin, sillä ihmiset tuntevat toisensa, Timonen toteaa.
Tietoturva ohjaa tekemistä
Toimivan ilmoituskanavan kulmakiviä ovat tekninen tietoturva, ilmoittajan henkilöllisyyden suoja sekä selkeät vastuut ilmoitusten käsittelyssä.
Niille on pantu paljon painoa myös Easywhistlessä. Kaikki kanavassa tapahtuva viestintä on suojattu ulkopuolisilta eikä sieltä kerätä mitään analytiikkaa. Ilmoittajaa suojaa sekin, ettei mukaan mahdollisesti liitettäviin tiedostoihin ja valokuviin jää mitään metatietoja.
– Riippumaton ja täysin anonyymi ilmoituskanava madaltaa kynnystä tuoda epäiltyjä väärinkäytöksiä yrityksen tietoon ennen suurempia vahinkoja. Se myös ennaltaehkäisee niitä pelkällä olemassaolollaan, Robin Pulkkinen muistuttaa.
Uutinen julkaistu Helsingin Sanomien "Vastuullisuus ja Kasvuyritykset"-liitteessä 27.5.2023.
Teksti: Timo Sormunen Kuva: Sami Perttilä
Comments